Werkwijze 2018-06-14T08:41:32+00:00

Werkwijze van Marcel Michels Boomkwekerij

De nadruk bij onze teelt ligt op het leveren van planten grofweg tussen 80 en 150 cm. De Taxus baccata, een van onze specialiteiten, bieden we aan vanaf 40cm. Bijna al het plantgoed wordt door ons zelf gekweekt omdat we alles in een iets zwaardere maat willen hebben en voor de continuïteit dit het beste zelf kunnen doen. Al het stek en zaailingen worden direct voor twee jaar op bedden in de vollegrond uitgeplant, het lichte P9 plantgoed wordt nog 1 jaar in een 1,5 pot in de kas doorgekweekt. Daarna wordt alles uitgeplant op rijen met rijafstand 80 cm. Hierdoor krijgen de grotere maten meer ruimte en worden ze voller. Op de rij variëren we van 40 tot 80cm, naargelang de plant vraagt.

De teelt duurt dan nog 2 of 3 jaar. Na drie jaar wordt alles opgerooid en verplant. Na elk groeijaar worden de planten met een L-vormig mes ondersneden om beworteling te bevorderen. Op deze humeuze zandgrond krijg je dan ontzettend veel haarwortels, wat de aanslag in het verdere traject enorm bevorderd. Na het eerste groeijaar beginnen we ook met het afmulchen van de percelen. Door versnipperd blad of compost aan te brengen tussen de rijen krijg je minder onkruid, je hoef veel minder te beregenen, en je humusgraad stijgt nog meer, kortom een stabiele groei. En dus is chemisch ingrijpen veel minder nodig.

De kleine maten planten worden machinaal rondgestoken, zodat ze tijdens het leveren al een vast kluit hebben. De grotere maten rooien we dmv een kluiten rooier aan een minigraver. Vervolgens wordt alles handmatig gekluit in jute- of acrylgaas, na gelang de wens van de klant en op palletbodems gezet of in boxpallets geladen en klaargemaakt voor transport.

Marcel Michels Boomkwekerij Hilvarenbeek
Marcel Michels Boomkwekerij Hilvarenbeek